Skip to main content
Updated:
Original:

Indian Health Care Resource Center of Tulsa

Author:

TULSA, Okla. – Indian Health Care Resource Center of Tulsa, Inc. will officially break ground on an approximately 26,000-square-foot addition July 14, at 10 a.m. at 550 S. Peoria Ave. in Tulsa.

The new addition will allow for IHCRC’s health education and wellness department, substance abuse treatment programs and the WIC nutrition program to move from a satellite location back to the main clinic. For the past three years, IHCRC has leased 10,000 square feet of space to office much of the wellness department, the WIC nutrition program and portions of the mental health and substance abuse staff. Integrating all services into one facility is a major goal of the facility expansion project thereby enabling patients to conveniently access all services in one location.

The addition is estimated to be completed in 18 months and cost between $6 million and $7 million dollars.

“The board of trustees and the expansion team are very excited for this expansion and renovation project to begin,” said Jim Cameron, IHCRC board of trustees facility chairman. “It has been in the works for many years, and when completed, will make an exceptional impact on both IHCRC staff as well as the patients we serve.”

Key features of the expansion include:

• Increase total facility space to 52,392 square feet.

• Expand pharmacy, with a separate entrance, drive thru pick up and a second robotic system for faster prescription filling.

• Expand departmental space, including behavioral health and medical care, medical records and employee lounge and restrooms.

• Move the WIC nutrition program, health education and wellness, substance abuse treatment and Systems of Care children’s mental health services from the satellite office to the main campus.

• Establish dedicated wellness facilities, including health, nutritional and physical activity, counseling and education offices and demonstration kitchen.

• Create a multi-purpose room overlooking Centennial Park to be used for large group meetings and classrooms.

• Remodel existing space for more efficient patient flow.

• Provide support for telemedicine and electronic health records.

• Create a harmonious external design with current brick and overall appearance, including the addition of distinctive arched floor to ceiling windows along the south and west walls of the multi-purpose room.

• Upon completion of the expansion project, patient parking will be fully adjacent to the medical facility, with staff parking in the newly built lot to the west.